Папа Франциск приймає на аудієнції Блаженнішого Святослава Шевчука (2018 рік) Папа Франциск приймає на аудієнції Блаженнішого Святослава Шевчука (2018 рік) 

Блаженніший Святослав про Різдво: Бог з нами, Він – наша надія

В телефонному інтерв’ю для Радіо Ватикану-Vatican News Глава УГКЦ поділився своїми побажаннями вірним України та світу з нагоди свята Христового Різдва. «Не бійтеся, бо звіщаю вам велику радість!» – ці слова Ангела, звернені до пастирів, стали серцевиною його послання.

Gabriella Ceraso / Світлана Духович – Ватикан

Святкування Христового Різдва дає нам певність, що ми не самі, та силу дивитися в майбутнє з надією, бо Бог став людиною і оселився між нами. Цими думками, в контексті відзначення Різдва за юліанським календарем, в інтерв’ю для Радіо Ватикану-Vatican News поділився Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук. У середу, 6 грудня 2021 р.,  після молитви «Ангел Господній», Папа Франциск привітав з Різдвом «братів і сестер східних Церков, католицьких і православних». «Складаю їм найщиріші побажання святого Різдва, у світлі Христа, нашого миру та нашої надії», – наголосив він.

 Різдво дає надію у важкий час

 «Цього року Різдво є справді особливим, – зазначив Блаженніший Святослав в телефонному інтерв’ю з нашою колегою Ґабріеллою Черасо. – Насамперед, тому, що ми відзначаємо його в контексті пандемії, тобто проблеми, яка торкнулася всього світу. Але саме Різдво є для нас джерелом надії, бо надія народжується з віри, і ми, християни, бачимо в цьому Дитяткові Бога, Який став тілом. Саме ця різдвяна віра дає нам надію, дає нам світло, дає нам впевненість, що також у наступному році ми будемо разом з Ним, ми не будемо покинутими. У Господі, що народився у Вифлеємі, – наша надія».

«Не бійтеся!»

«Зазвичай Ви проводите Різдво на батьківщині, разом з Вашою спільнотою. Яким є ваше побажання, з яким звертаєтеся до вірних України та всього вашого регіону, зраненого війною та бідністю, але також міцного у вірі?» – таким було наступне запитання, відповідаючи на яке, Глава УГКЦ звернув увагу на слова ангела, з якими він звернувся до пастухів: «Не бійтеся, бо звіщаю вам велику радість, що буде радістю всього народу». «Власне, український народ схвильований, має багато страхів, – підкреслив він, – бо не має людських гарантій на наступний рік. Ми справді тривожимося за своє майбутнє. Але саме ці слова ангела на Різдво, звернені до всіх нас, підбадьорюють нас: “Бог з нами!”. Вони дають нам зрозуміти, що ми можемо подолати страх усвідомлюючи, що наше майбутнє не є апокаліптичним у сенсі знищення цивілізації, смерті чи труднощів. Ні, наше майбутнє – це Христос. Він є центром і вершиною історії людства, і ми не повинні боятися цього майбутнього, тому що Він перебуває перед нами як тендітна Дитина».

Бачити брата чи сестру в кожній людині

«Ми всі перебуваємо в тому самому човні», – ці слова Папи Франциска, які він промовив на порожній площі Святого Петра 27 березня 2020 р., виражають заклик до солідарності, особливо в час кризи. Нова енцикліка Святішого Отця Fratelli tutti також закликає до загальнолюдського братерства. В цьому контексті Глава УГКЦ зазначив, що цього року, як ніколи раніше, ми зрозуміли, що всі ми, люди, є частиною тієї самої людської природи. «Надзвичайний індивідуалізм сучасної культури, – пояснив він, – іноді змушує нас сумніватися у існуванні чогось, що об’єднує всіх людей. Чи існує єдина і фундаментальна основа людства? Сьогодні досвід коронавірусу показав, що всі ми рівні та уразливі. На мій погляд, великим плодом пандемії є переосмислення загальнолюдської природи, загальної слабкості, яка вчиняє нас усіх частиною людської істоти з її гідністю». Блаженніший Святослав додав, що саме ця спільна приналежність до людської природи, до людства як цілого, є основою братерства. Пандемія допомогла зрозуміти, що наодинці ми не виживемо. «Солідарність, що ґрунтується на нашій спільній історії, нашій спільній людській природі, дає нам основу бачити свого брата чи сестру в кожній людині. Тільки солідарність дасть нам надію пережити цю пандемію», – підкреслив він .

Різдвяні побажання

Важливість загальнолюдського братерства прозвучало також у різдвяному побажанні Глави УГКЦ всьому світові: «Я сподіваюся, що світ знову усвідомить, що всі ми є частиною тієї самої людської природи, що страждає і радіє разом. Людська природа, яка розділяє смутки і надії. Ми всі належимо до тієї самої людської сім'ї, яка саме в цьому контексті була для нас нашим "польовим госпіталем", людської сім'ї, яка, можна сказати, є домашнім вогнищем Христової Церкви».

07 січня 2021, 12:39