Мандрівка сторінками Книги книг (37)

Ідолопоклонство і боротьба із ним є центральною темою старозавітної книги Лист Єремії, якій присвячена сьогоднішня зупинка нашої «Мандрівки сторінками Книги книг», якою нас у неділі провадить о. д-р Теодосій Грень, ЧСВВ.

Сьогодні, продовжуючи нашу мандрівку Біблією, зосередимося на старозавітній книзі, яка складається лише з одного розділу, а саме над книгою Лист Єремії, центральною темою якої є ідолопоклонство і боротьба із ним. Це один із апологетичних творів часів вигнання, коли апологетика зазнала суттєвого розвитку, адже ізраїльський народ опинився у землі язичників, де було непросто вистояти у вірі в єдиного Бога. Саме тоді численні євреї відрікались віри батьків і приймали вірування місцевих народів. Отож, мотив написання Листа до ізраїльтян у вигнанні є очевидним: переконати вибраний народ у тому, що поклоніння ідолам є безглуздям, та запевнити, що божків не слід боятись, адже вони є лише бездушними предметами, виготовленими людиною.

На жаль, перед такими формами сучасного ідолопоклонства потрібно перестерегти також і християн. Чи ми, бува, не попросили Господа Бога поступитись місцем якомусь із наших ідолів, наприклад, поставивши на першому місці гроші чи комфортне життя? Чи ми справді поклоняємось правдивому Богові? Лист Єремії пригадує кожному із нас про дійсне призначення людини, яке полягає у поклонінні єдиному істинному Богові!

18 жовтня 2020, 11:07