Шукати

Всесвітня рада Церков: Святий Дух вчиняє нас здатними протистояти цьому вірусу

У щорічному посланні на П’ятидесятницю очільники Всесвітньої ради Церков наголошують, що стан страху й тривоги, в якому перебували Христові учні перед Зішестям Святого Духа, подібний до сьогоднішньої ситуації пандемії. Вони закликають всіх християн свідчити, що Бог перебуває з нами в будь-яких обставинах.

Світлана Духович – Ватикан

«Хвилі відчаю, язики вогню» – таку тему має цьогорічне Послання очільників Всесвітньої ради Церков (англ. World Council of Churches) з нагоди П’ятидесятниці, опубліковане 12 травня 2020 року. 

Дух перетворює хаос і сум’яття

Вказуючи на подію Зішестя Святого Духа, описану в Діяннях Апостолів (Ді 2:2-4), автори послання звертають увагу на стан страху й тривоги, в якому перебували перші послідовники Христа спочатку. Але могутня присутність Бога дозволила їм піднестися й подолати навіть мовні та культурні бар'єри, щоб проповідувати спасенне послання про Христове воскресіння.

“Церква народилася в сум’ятті, – наголошується в документі, – але з хаосу вона вийшла з могутнім посланням, яке насправді змінює життя і стосується всіх культур і контекстів.”

Трагічні наслідки пандемії

Очільники Всесвітньої ради Церков порівнюють ситуацію перед першою П’ятидесятницю з теперішньою пандемією: «Новий коронавірус перевернув увесь світ, поширюючи страх і хаос, спричиняючи захворювання мільйонів осіб і сотні тисяч смертей. Пандемія завдала шкоди економіці, сколихнула життя сімей і спільнот, не піддаючись найдосконалішим системам глобальної та місцевої охорони здоров'я, піддала випробуванню рішучість та ефективність управління та спричинила спалахи голоду».

Звіщати присутність Бога

Автори послання зазначають, що незважаючи на цей трагічний контекст, П’ятидесятниця єднає всіх християн у звіщенні того, що Бог Життя перебуває з нами. «Божий Дух, – наголошують вони, – підносить наші серця в молитві та палкому благанні. Дух вселяє нам мужність виходити назустріч горю і стражданню. Дух охоплює наші серця любов'ю, аби служити тим, хто страждає й виключений із суспільних систем охорони здоров’я. Дух просвітлює наш розум для того, аби долучатися й підтримувати інтенсивні наукові дослідження щодо лікування та вакцин. Дух вчиняє нас здатними протистояти цьому вірусу щедрою співпрацею, нашою найкращою медичною та душпастирською опікою, і, насамперед, люблячою добротою до всіх Божих дітей».

Божий Дух також «пандемічний»

На завершення очільники Всесвітньої ради Церков зазначають, що Божий Дух також є «пандемічним» (з грецької «пан» – увесь, «демос» – народ), тобто «охоплює всіх людей і долає всі бар'єри, але провіщає життя, а не смерть».

“Ми молимося, аби в цю П’ятидесятницю боротьба з пандемією розкрила силу Духа у всьому Божому людові та оновила не лише Церкву, але й обличчя землі.”

– наголошують вони.

13 травня 2020, 11:40