Послання Папи з нагоди 500-річчя першої Святої Меси на землі Аргентини

Папа Франциск надіслав послання єпископатові та вірним Аргентини з нагоди 500-тої річниці першої Святої Меси на території цієї країни, закликаючи пам’ятати та пізнавати євхаристійний сенс сопричастя.

с. Лідія Короткова, СНДМ – Ватикан

Папа Франциск 1 квітня 2020 року привітав Аргентину з нагоди відзначення 500-ї річниці першої Святої Меси на теренах Аргентини, вказуючи, що тепер ми схожі на сумних і стривожених учнів з Емауса, які запрошують Христа залишитись з ними.

Святкування в умовах карантину

Щоб запобігти поширенню коронавірусу та дотриманню санітарних заходів влади, єпископ Хорхе Ґарсія Куєрва, Ординарій Ріо-Ґальєґос в Аргентині, приватно відслужив Святу Месу в каплиці осідку дієцезії. В прямому ефірі тисячі вірних змогли взяти духовну участь у богослуженні.

«Історична, релігійна та культурна подія»: цими словами ординарій Ріо-Ґальєґос окреслив святкування 500-річчя першої Святої Меси на території Аргентини. Програма передбачала багатотисячну участь вірних з усіх куточків країни в урочистому богослужіння в Пуерто Сан-Хуліан, саме там, де була відслужена перша Свята Меса, в якій брав участь мореплавець Фернан Магеллан та члени його експедиції. Окремо був запрошений також і Папа Франциск. У листі до єпископа, пояснюючи неможливість особистої участі, Святіший Отець написав: «Усі ми, певною мірою, є спадкоємцями у вірі тих людей, що брали участь в експедиції Фернана Магеллана, шукаючи проходу між двома океанами, які вирушили до бухти Сан-Хуліан та на її узбережжі відправили першу Святу Месу».

Ісус, який нас супроводить

Єпископ Хорхе Ґарсія Куєрва прочитав привітального листа Вселенського Архиєрея до вірних Аргентини. «В цей час, коли спілкування обмежуються і уникається контакту, важливо, щоб ми могли пам’ятати й пізнавати євхаристійний сенс сопричастя, якого нас може навчити тільки Господь… Не дозвольмо, щоб це свято загасло, не втратьмо нагоди сприйняти нашу сучасність, як сприятливий час благодаті та спасіння, докладаючи всіх можливих зусиль», – наголосив Святіший Отець. Він вказав, що сьогодні, як і вчора, в різних місцевостях, парафіях, каплицях, лікарнях, колегіях, домівках, містах і селах лунають слова Господа: «Чиніть це на Мій спомин».

Папа Франциск сказав, що тепер «ми схожі на учнів з Емауса, що прямують із сумними обличчями внаслідок того, що відбувалось, стривожені тим, як далі будуть розвиватись події і занепокоєні їхніми наслідками. «Було б корисно в цьому контексті молитовно просити як і вони, щоб Ісус залишився з нами, бо вже надвечір і день закінчується, – підкреслив Святіший Отець. – Присутність Ісуса в Євхаристії, що тихо й стримано супроводжувала нас понад 500 років, є таїнством завіту, який Господь бажав заключити із Своїм народом, з нашим народом... Він серед нас, заохочуючи й прямуючи поруч. Цю впевненість ми успадкували від наших батьків, бабусь і дідусів. Це духовний завіт, що супроводжував, формував і кував душу нашого аргентинського народу й ми прагнемо, щоб він провадив майбутнім наших дітей та онуків».

Заглиблюватися в логіку Ісуса

У проповіді єпископ Ґарсія Куєрва наголосив, що участь в Євхаристійному богослуженні 500 років після першої Святої Меси на землі Аргентини, «означає входження в логіку Ісуса, логіку безкорисності та братерства… Приймати Святе Причастя означає отримувати від Христа благодать, яка дає нам можливість ділитися з іншими тим, ким ми є і що маємо. «Ми звикли їсти твердий хліб дезінформації; старий хліб байдужості та нечутливості; ми пересичені черствим хлібом, плодом нетерпимості; хлібом, що розтріскався від ненависті та відкинення».

Він наголосив, що в такі складні часи як пандемія коронавірусу, горювання «нічого не вирішить», а потрібно віддати свої таланти «в руки Господні», і цього «було б достатньо, щоб у світі було трохи більше любові, миру, справедливості, радості. Господь спроможен помножити наші невеликі жести солідарності».

02 квітня 2020, 15:44