Шукати

святий Ігнатій Лойола святий Ігнатій Лойола 

Папа про Божу славу, що надає сенсу людському життю

З нагоди свята святого Ігнатія Лойоли Папа-єзуїт поділився думкою про те, як відкриття Божої слави перемінює життя людини.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

“Святий Ігнатій Лойола, якого сьогодні спогадуємо, бувши молодим солдатом, думав про власну славу, але пізніше його привабила Божа слава, що надала сенсу всьому його життю.”

Такою думкою Папа Франциск поділився у середу, 31 липня 2019 р., з майже 50-мільйонною аудиторією соціальної мережі мікроблогів Твіттер, підписаною на дев’ять мовних версій аккаунту @pontifex.

Божа слава – горизонт життя християнина

«Ad maiorem Dei gloriam» (Для більшої Божої слави) – такою, згідно із заповітом святого засновника, є мета життя кожного члена Товариства Ісусового, саме так звучить девіз Ордену. Папа Франциск, який належить до єзуїтської чернечої родини, у своїх повчаннях неодноразово нагадує про те, що християнський шлях – це шлях, який веде до визволення із зосередженості на собі, від любові до себе, аби у центрі свого життя поставити Ісуса.

Це непроста дорога, бо кожен з нас є грішником, приходять «дні, оповиті темрявою, дні падінь». Однак, «не слід боятися падінь», оскільки «мистецтво прямування вперед» полягає не в тому, щоб не падати, «але в тому, щоб після падіння не залишатися на землі». Потрібно «швидко підводитися» і з довір’ям прямувати далі, пам’ятаючи, що з Ісусом «усе можливо».

За словами Папи, дорога слідами святого Ігнатія – це дорога неспокою, оскільки вона вдивляється у горизонт, яким є Божа слава. Нею може пройти лише той, хто не перестає шукати Бога «із серцем, що не шукає зручностей». Щоб ступити на цей шлях, потрібно бути великодушним, мати велике серце, яке не боїться «робити ставку на високі ідеали».

Одночасно, таке серце є великим також й у малих щоденних речах. Це означає «уважно прислухатися у серці до того, що Ісус говорить нам» кожного дня. Християнський шлях – це шлях глибокого навернення, який спонукатиме поставити собі запитання: «Чи я насправді поставив Христа у центрі свого життя?». Це дорога, якою йдуть слабкі люди, грішники, які, однак, прагнуть «дозволити здобути себе Христові».

31 липня 2019, 13:31