Kërko

Vatican News
Papa Giovanni Paolo I, Papa Luciani Papa Giovanni Paolo I, Papa Luciani 

Papa Gjon Pali I nё pёrvjetorin e vdekjes

Mësues i së vërtetës dhe katekist i pasionuar, Gjon Palin I, buzëqeshja e Zotit. Besnik ndaj traditës e i gatshëm për t’ia hapur portën së resë. Papa Luçiani e kreu në mënyrë shembullore misionin , duke i shërbyer Kishës si bari i palodhshëm e duke e nxitur të ndjekë idealin e vetëm e të përbashkët të Shenjtërisë.

R.SH. - Vatikan

Sot bie 41-vjetori i vdekjes së Papës Gjon Palit I. Më 28 shtator 1978, ndërronte jetё Papa Luçiani, pas vetëm 33 ditësh papnie.  Papa Luçiani , lindi në Kanale d’Agordo, qe Patrik i Venedikut nga 1969 deri më 1978, kur u ul në fronin e Shën Pjetrit. 41-vjetori i fillimit të papnisë së tij u kujtua më 26 gushtin e kaluar, pikërisht në ditën kur Patriku i Venedikut, Albino Luçiani, qe ulur në katedrën e Shën Pjetrit.

Një papni tepër e shkurtër, kjo e Gjon Palit I, që zgjati vetëm 33 ditë, e megjithatë qe tepër mbresёlёnse dhe e ngarkuar me veprimtari, që mbetën në kujtesën e besimtarëve. “Mësues i së vërtetës dhe katekist i pasionuar”: kështu e ka quajtur Papa Ratzinger Gjon Palin I, Papa Luçianin, “buzëqeshjen e Zotit”.

Besnik ndaj traditës e i gatshëm për t’ia hapur portën së resë Shërbëtori i Hyjit, Albino Luçiani e kreu në mënyrë shembullore misionin baritor, duke i shërbyer Kishës si bari i palodhshëm e duke e nxitur klerin dhe laikatin të ndjekë idealin e vetëm e të përbashkët të Shenjtërisë. Këtë e tregojnë edhe fjalët  e tij mahnitëse, me të cilat përshkruante dashurinë e Zotit: “Ne jemi objekt i një dashurie nga ana e Zotit, që nuk perëndon kurrë. E dimë: Ai i ka gjithnjë sytë e hapur mbi ne, edhe kur na duket se ka zbritur nata. Është atë. E më tepër akoma, është nënë. Nuk do të na bëjë keq; dëshiron të na bëjë vetëm mirë, të gjithëve. Bijtë, kur janë të sëmurë, duhen edhe më shumë nga nëna. E edhe ne, në se rastësisht sëmuremi nga ligësia e dredhojmë rrugë, kemi edhe më shumë shpresë se Zoti do të na dojë përsëri”.

Kujtojmë se Papa Gjon Pali I ndërroi jetë më 28 shtator të vitit 1978.

28 shtator 2019, 11:29