Versioni Beta

Cerca

Vatican News
 Pali VI pret në audiencë Aldo Moron, më 25 janar 1964 Pali VI pret në audiencë Aldo Moron, më 25 janar 1964 

Emërohet postulatori për Lumnimin e Aldo Moros

Çështja e lumnimit të Aldo Moros iu besua, kohët e fundit, një domenikani. Flet postulatori atë Gianni Festa.

R. SH. - Vatikan

Çështja e Lumnimit të Aldo Moros iu besua Urdhërit të Domenikanëve. “Aldo Moro - shpjegon atë Gianni Festa, postulator i përgjithshëm i domenikanëve - ishte laik domenikan, terciar i Shën Dedës. Postulacioni duhet të provojë - shton - para së gjithash, cilësinë e lartë të jetës së krishterë të Aldo Moros, domethënë, praktikimin e virtyteve kryesore të krishtera, si feja, shpresa e dashuria. Moro ishte kryetar i Demokracisë së krishterë, kryetar i Këshillit të Ministrave dhe udhëheqës i qeverisë së parë  të qendrës së majtë, më 1963, përbërë nga Dc.(Demokracia e krishterë),Psi (Partia socialiste italiane), Psdi (Partia social-demokrate italiane) dhe e Pri (Partia republikane italiane).

Një politikan - kandidat për nderimet e Altarit! Thua mundet? Në një kohë kur, gjatë debateve politike, dëgjohen emra e cilësi politikanësh që në altare sigurisht as që mendohet se do të mund të lartohen ndonjë ditë… Por  të jesh politikan e shenjt, nuk është aspak e pamundur. Kisha ka disa, duke nisur nga  shën Toma Moro, Pajtor i burrave të shtetit dhe i polikanëve, për të vijuar me Shën Simon Hoa, mjek e kryetar bashkie vitnamez e me italianët Don Luigi Sturzo,  Alcide De Gasperi, Giorgio La Pira… Për të mos kujtuar të tjerë.

Ndërmjet shqiptarëve, na kujtohet menjëherë figura e ndritur të Atë Anton Harapit, OFM, që u zgjodh të kryesonte shtetin shqiptar në kohët më të vështira e u martirizua nga urrejtja për fenë e Krishtit. Kjo, për të kaluarën.  

Hulumtimi dioqezan

U emërova kohët e fundit e jemi në pritje që Vikariati i Romës  ta vlerësojë emërimin tim për të nisur rrugën dioqezane, themelore për praktikën e mëtejshme  të lumnimit të Aldo Moros. Bëhet fjalë - vijon atë Festa, postulator i Çështjes – për të nisur hulumtimet dioqezane, domethënë, për të mbledhur dëshmitë, që do të vlerësohen, më pas, nga Kongregata për Çështjet e Shenjtorëve. E, si të realizohet kjo, do të ndërtohet profili i ardhshëm i praktikës së Lumnimit.

Moro, laik domenikan

“Çështja  e lumnimit të Aldo Moros iu besua pikërisht postulacionit domenikan, që pak kohë më parë ndoqi edhe çështjen e të Nderuarit La Pira, edhe ai laik domenikan. E edhe Moro hyri në laikatin domenikan që kur ishte student në Bari. Ishte, pra, edhe ai, laik domenikan.

Pali VI, frymëzues i angazhimit politik

La Pira, Giordani, Lazzati, Dosseti, Moro, ishin që të gjithë miq të Papës Montini. Sigurisht magjisteri i Palit VI luajti një rol të dorës së parë në frymëzimin e rinisë italiane të viteve ’30 për t’u marrë me politikë. E kjo ndikoi jo vetëm mbi formimin personal, shpirtëror e fetare, por edhe mbi krijimin e vizionit  të drejtë “mbi  shtetin dhe shërbimin politik”.

Shenjtëria politike

“Politika është fushë e shërbimit për të mirën e përbashkët. Prandaj njeriu i frymëzuar nga Ungjilli mund të shenjtërohet edhe në këtë formë të shërbimit ndaj jetës. Politika nuk është fushë e ndyrë, as vizion manikeist - përfundon atë Festa – për t’u hedhur poshtë”. Përkundrazi, politika - vijon të na e kujtojë Pali VI -  “është një nga format më të larta të dashurisë së krishterë”. Sa nevojë kanë të gjitha kombet për burra shteti, që ecin mbi gjurmët e njerëzve-të shenjtë, si Pajtori i tyre, Tomas Moro!

 

12 korrik 2018, 11:43