Kërko

Vatican News
2019.05.25 Pellegrinaggio della Diocesi di Lungro degli Italo Albanesi dell'Italia Continentale 2019.05.25 Pellegrinaggio della Diocesi di Lungro degli Italo Albanesi dell'Italia Continentale  (Vatican Media)

Françesku, arbëreshëve të Eparkisë së Ungros: të jeni dëshmitarë të vëllazërimit!

Në audiencë tek Papa Françesku, më se 6000 pjesëmarrës në shtegtimin e Arbëreshëve të Italisë Kontinentale të Eparkisë së Ungros, qytet kalabrez në provincën e Kozencës.

R. SH. - Vatikan 

“Historia e Arbëreshëve të Eparkisë së Ungros - Kalabri karakterizohet nga udha e guximshme shpirtërore dhe nga besnikëria ndaj traditave, pa marrë parasysh vështirësitë e vuajtjet”. Këtë nënvizoi Papa Françesku duke takuar, në Sallën Pali VI, pjesëmarrësit në shtegtimin e Eparkisë së Ungros, e cila numëron më se 30 mijë katolikë italo-shqiptarë të ritit bizantin, të përhapur në zona të ndryshme të gadishullit italian.

Të kujtohet e kaluara, duke ecur drejt së ardhmes

Papa Françesku kujtoi se kanë kaluar 100 vjet nga themelimi i kësaj Eparkie. Ishte 13 shkurti i vitit 1919 kur Papa Benedikti XV, ndërsa bota ishte e copëtuar nga Lufta I Botërore, themelonte, me Kushtetutën Apostolike Catholici fideles, këtë Seli  të Kishës katolike italo-shqiptare.

Kjo ngjarje e rëndësishme – nënvizoi Ati i Shenjtë Bergoglio – na krijon mundësinë ta falënderojmë Zotin për atë që  bëri në bashkësinë tuaj shekujt e fundit, me mirësinë e mëshirën e Tij:

“Prandaj ju ftoj ta jetoni këtë jubile jo aq si pikarritje, por si hov të ri e të gëzueshëm të impenjimit tuaj njerëzor e të udhës suaj të krishterë. Në këtë kuptim, është më e nevojshme se kurrë të thellohet njohja e së kaluarës e të kujtohet me mirënjohje, për të gjetur në të arsyet e shpresës e për të ecur së bashku drejt ardhmërisë që Zoti dëshiron të na e dhurojë”.

Të jetojmë si të krishterë

Françesku e nxiti bashkësinë e katolikëve italo-shqiptarë ta mirëpresë gjithnjë ndër zemra, dashurinë e Zotit, burim e  shkak i gëzimit tonë, të marrin pjesë në Sakramentet, të jenë pranë çdo familjeje, t’i kushtojnë vëmendje më të varfërve e më nevojtarëve, t’i shoqërojnë breznitë e reja në sfidën e madhe edukative, që u përket të gjithëve:

“Janë këto përmasat, në të cilat duhen ruajtur traditat tuaja - u kujtoi - ashtu si edhe përkatësia ndaj Krishtit e Kishës së Tij. Jeni të thirrur të jetoni si të krishterë, duke dëshmuar se dashuria është më e bukur se urrejtja; miqësia, më e bukur se armiqësia e vëllazërimi ndërmjet të gjithëve,  shumë më i bukur se konflikti”.

Nën mbrojtjen e Nënës Shenjte të Zotit, Odegitria

Papa  u lut, në përfundim, që arbëreshët, kudo janë, të shoqërohen në udhën e tyre të përditshme nga Nëna e Shenjtë e Zotit, Odegitria - në greqisht, “Ajo, që tregon udhën”. Është paraqitja bizantine e Marisë - kujtoi - që me dorën e djathtë tregon Krishtin Fëmijë.

Ajo, shërbëtorja e bindur, që e pranoi fjalën e Zotit  - uroi Françesku - ju bëftë gjithnjë më të  bindur ndaj vullnetit të Atit e mjete bujare të planit të Tij të shëlbimit. E në përfundim, falënderimi për vizitën dhe bekimi papnor:

“Të dashur vëllezër e motra, ju falënderoj edhe një herë për këtë vizitë e ju uroj përzemërsisht njëqindvjetorin tuaj. Duke ju kujtuar të luteni për mua, ju jap, me gjithë zemër bekimin, të cilin e shtrij me kënaqësi mbi familjet tuaja e mbi mbarë Eparkinë e Ungros”.

Mbi audiencën e arbëreshëve të Eparkisë së Ungrës me Papën Françesku, në Sallën Pali VI në Vatikan, me rastin e Jubileut të 100-vjetorit të themelimit të kësaj eparkie (dioqeze), ta dëgjojmë në mikrofonin e redaksisë shqipe të Vatican News – Radio Vatikanit dëshminë e Vikarit të Përgjithshëm të Ungrës, Papas Pietro Lanza..

Në mikrofonin e redaksisë shqipe të Vatican News – Radio Vatikanit dëshmia e Vikarit të Përgjithshëm të Ungrës, Papas Pietro Lanza..
25 maj 2019, 13:57