Vatican News
 Patriarku Maronit, kardinali Bechara Boutros Rai Patriarku Maronit, kardinali Bechara Boutros Rai  

Libani, Béchara Boutros Raï kërkon votime të parakohshme dhe neutralitet aktiv

Një Memorandum, me problematikë të pasur, u bë i njohur zyrtarisht sot nga patriarku i Antiokisë së maronitëve. Në spiralen e luftës, që vijon në zonën lindore, e shikon tek neutraliteti, rrugëdaljen e vetme për Libanin. Në dokument nënvizohet “mosangazhimi i vendit të Kedrave, “mosndërhyrja” e jashtme dhe roli ndërmjetësues e ndërtimtar i stabilitetit në rajon.

R. SH. - Vatikan

“Organizimi i zgjedhjeve parlamentare të parakohshme, pa pritur ligjin e ri elektoral dhe formimi i një qeverie të re, sipas dëshirës së popullit”: ky është thelbi i thirrjes, që bën kardinali  Béchara Boutros Raï, Patriark i Antiokisë së Maronitëve. Thirrja bëhet në një situatë jo të lehtë. Prej muajsh Libani po kalon çaste shumë të vështira, i zhytur siç është në krizë të thellë shoqërore, ekonomike e politike, rënduar keqas edhe nga pandemia e koronavirusit. Pas amullisë së gjatë politiko-institucionale, qeveria aktualisht në fuqi, kritikohet ashpër nga popullsia, e zemëruar keqas për shkak të shtrenjtësisë së jetës dhe korrupsionit, që ka marrë dhenë në gjithë vendin. Kësaj situate iu shtua edhe shpërthimi i 4 gushtit në një nga magazinat e portit të Beirutit, me pasojë qindra të vdekur, të plagosur e të shpërngulur. Patriarku i nxit liderët politikë t’u hapin rrugën ndryshimeve “sepse populli dëshiron një qeveri, që i jep fund së kaluarës”, për të shpëtuar vendin! Vendi nuk shpëtohet, me sytë drejtuar nga e kaluara. Lidhja me të kaluarën çon në prapambetje e rrënim. Sytë duhen drejtuar nga e ardhmja - kujton Patriarku maronit - nga shpëtimi. Po vendin sot nuk mund ta shpëtojë klasa politike! “Nuk ka qeveri të unitetit kombëtar - pa unitet të vërtetë, e as qeveri konsensusi, pa konsensus mbi reformat - pohon me forcë Hirësia e Tij. “Dëshirojmë - prandaj - një qeveri  Shteti e populli. Jo qeveri partish!”.

Sot Patriarku  i drejtoi Libanit “Memorandumin e asnjanësisë aktive”, që e pati njoftuar javë më parë. Është thirrje e kërkesë drejtuar Kombeve të Bashkuara si dhe shpjegim për bashkësinë ndërkombëtare. Patriarku i shpjegon të gjitha arsyet historike, politike, ekonomike e kulturore,  që i shtyjnë libanezët të zgjedhin “neutralitetin”.

Neutraliteti është garanci për vendin e për Lindjen e Mesme

Që në homelinë e 5 korrikut 2020, Kardinali u pati bërë thirrje Kombeve të Bashkuara që të punonin për fuqizimin e pavarësisë dhe të unitetit të Libanit dhe për vënien në jetë të rezolutave, përmes të cilave njihet neutraliteti i vendit. Neutraliteti - shkruan kardinali - është garanci e unitetit të vendit  e historisë së tij, posaçërisht në këtë periudhë ndryshimesh gjeografike e kushtetuese. Neutraliteti i Libanit është forca  e tij  e garancia e stabilitetit të tij. Një Liban neutral mund të kontribuojë për stabilitetin në rajon e për mbrojtjen e të drejtave të popujve arabë dhe paqen, duke siguruar “marrëdhëniet e drejta e të sigurta”, ndërmjet Vendeve të Lindjes së Mesme  dhe Evropës, falë  pozitës së tij në brigjet e Mesdheut.

Thirrja tani përsëritet në memorandum, në mënyrë shumë të hollësishme, me pesë pika: “Arsyet historike të këtij propozimi janë koncepti i neutralitetit, rëndësia e tij si burim i pavarësisë dhe i stabilitetit të Libanit,  përfitimet që  ka prej tij vendi dhe ekonomia e tij  e, së fundi, një faqe me përfundimet”.

18 gusht 2020, 14:37