Kërko

Vatican News
Santi Felice e Adautto con Madre di Dio, Catacombe di Commodilla Santi Felice e Adautto con Madre di Dio, Catacombe di Commodilla 

Më 30 gusht kalendari kujton Shenjtorët Feliksin e Adautin, martirë

Përkujtojme Shenjtorët Feliksin e Adautin, martirë te shek III-IV. Lajmet më të sigurta për Feliksin e Adautin vijnë nga një poezi e Shën Damazit që thotë vetëm se Feliksi e Adauti ishin vëllezër dhe pësuan martirizimin. Ka gjasë që martizimi tyre të ketë ndodhur nën Dioklecianit e ata qenë varrosur në një kriptë të varrezës së Commodilla-s, pranë Shën Pjetrit jashtë mureve.

R.SH. - Vatikan

Më 30 gusht kalendari kishtar përkujton Shenjtorët Feliksin e Adautin, martirë te shek III-IV. Lajmet më të sigurta për shenjtorët Feliksi e Adauti vijnë nga një poezi e Shën Damazit që thotë vetëm se Feliksi e Adauti ishin vëllezër dhe pësuan martirizimin. Ka gjasë që martizimi tyre të ketë ndodhur nën Dioklecianit e ata qenë varrosur në një kriptë të varrezës së Commodilla-s, pranë Shën Pjetrit jashtë mureve.

Kjo kriptë, shndërruar në bazilikë, është restauruar e pa njërin prej afreskeve paleokristian ku dy martirët janë së bashku me Shenjtorët Pjetrin, Palin e Shtjefnin. Sipas një legjende të shekullit VII rreth Martizimit (Passio), thuhet se ndërsa Felksin meshtar  e çonin drejt torturës së tmerrshme për shkak të fesë së tij në Krishtin, një i panjohur deshi të ndante bashkë me Feliksin të njëjtin fat. Të dyve iu pre koka. Pasi që personi që nuk dihej se kush ishte, mbeti pikërisht i panjohur, qe thirrur adauctus, prej nga vjen emri Adauti.

30 gusht 2020, 10:42