Vatican News
San Sisto I, Basilica di san Paolo fuori le mura San Sisto I, Basilica di san Paolo fuori le mura 

Më 3 prill, kalendari kishtar përkujton shën Sikstin I, Papë

Shën Sikstin I, Papë, ishte ipeshkvi i shtatë i Romës, edhe ai me prindër romakë, qe në krye të Kishës në periudhën ndërmjet viteve 117/119 – 126/128.

R.SH. - Vatikan

Shën Sikstin I, Papë, ishte ipeshkvi i shtatë i Romës, edhe ai me prindër romakë, qe në krye të Kishës në periudhën ndërmjet viteve 117/119 – 126/128.

Gjatë papnisë së tij, miratoi tri norma: së pari, askush përveç shërbëtorëve të kultit, nuk mund të prekë kelkun dhe patenën gjatë shugurimit të bukës e të verës nё kremtimin e Eukaristisё; së dyti, ipeshkvijtë që vinin në Selinë e Shenjtë duhej të ktheheshin në dioqezën e tyre me një letër apostolike, ku pohohej bashkimi i tyre i plotë me pasardhësin e Shën Pjetrit - Papën; së fundi, gjatë Meshës, pas hyrjes së lutjes eukaristike meshtari duhet të thotë “Shenjt, shenjt, shenjt…” së bashku me asamblenë e besimtarëve.

Gjatë papnisë së Sikstit I dolën në pah divergjencat e para ndërmjet Kishës së Romës dhe Kishave të Lindjes, sepse, ndërsa këto të fundit kremtonin Pashkët, festa nuk ishte vendosur akoma në Perëndim. Papës romak i atribuohen dy letra, njëra për doktrinën e Trinisë Shenjte dhe tjetra mbi primatin e ipeshkvit të Romës. Të dyja konsiderohen apokrife.

03 prill 2020, 13:08