Kërko

Vatican News
shëmbëlltyra e tё djalit të humbur shëmbëlltyra e tё djalit të humbur 

Shenjtorët e javës 15-22 shtator

Në Ungjillin e kësaj së diele, Jezusi, përmes tri shëmbëlltyrave, na propozon misterin e mëkatit e të dashurisë përdëllyese dhe të paparashikueshme të Hyjit. Kulmi i shëmbëlltyrës së deles dhe tё djalit të humbur është në ftesën për të marrë pjesë në gëzimin e faljes së Hyjit

R.SH. - Vatikan

E diel 15 shtator, Kisha katolike kremton të dielën e 24-të gjatë vitit, e gjithnjë më 15 shtator, kalendari kishtar përkujton festën e të Zojës së Bekuar të DhimbshmeNë Ungjillin e kësaj së diele, Jezusi, përmes tri shëmbëlltyrave, na propozon misterin e mëkatit e të dashurisë përdëllyese dhe të paparashikueshme të Hyjit. Kulmi i shëmbëlltyrës së deles së humbur është në ftesën për të marrë pjesë në gëzimin e faljes së Hyjit.

Të hënën më 16 shtator, kalendari kujton shenjtorët Korneli papë e Çipriani ipeshkëv, martirë, Eufemia martire e Vitori, papë. Jeta shenjtorëve na kujton se ta jetosh e ta kumtosh Ungjillin, shpesh herë do të thotë t’i kundërvihesh kulturës në të cilën jeton. Na shtyn të mos pranojmë atë që duket se e pranojnë të gjithë e na kujton se, ndryshe nga të tjerët, ne nuk i pranojmë kënaqësitë dhe pushtetin e kësaj bote, në të cilën jemi shtegtarë që ecin drejt një bote më të mirë.

Të martën më 17 shtator, kalendari kujton shën Robert Belarminin, kardinal, ipeshkëv e doktor i Kishës. Përmes kësaj figure, kujtojmë se ndër njerëzit që Zoti i thërret e i dërgon të përhapin lajmin e mirë, jemi edhe ne. Çdo i krishterë dërgohet në botë për të dëshmuar dashurinë që na ka dhuruar Hyji nëpër Krishtin. Për këtë jemi të sigurt.

Të mërkurën më 18 shtator, sipas kalendarit bie kujtimi i shën Jozef Kopertinit, meshtar françeskan. Liturgjia e ditës na kujton se të jesh i krishterë, do të thotë të jesh i sigurt se Zoti kujdeset për ne në çdo çast të jetës. E kjo na jep zemër ta shpallim haptazi besimin tonë në Zotin, duke e pasur mirë parasysh se feja nuk është ndjenjë private, por dëshmi publike!

Të enjten më 19 shtator, kalendari na propozon figurën e shën Gjenarit, ipeshkëv i Beneventos e martir. Psalmi i kësaj dite thotë: pa mbarim do ti këndojë mirësisë së Zotit. Tërë personi i Jezusit, edhe trupi i tij, shpreh forcën që pambarimisht jep shëndet e guxim. Ja udhët për të fituar shpëtimin prej Zotit: të bëhemi nxënës të tij e ti dëgjojmë e zbatojmë mësimet e apostujve, të cilët na propozojnë ato udhëzime që Mësuesi Hyjnor ua ka besuar atyre.

Të premten më 20 shtator, kalendari përkujton shembullin e shenjtorëve Andrei Kim Taegon, meshtar e shokëve të tij, martirë koreanë. Liturgjia e ditës na kujtojnë se gjithçka kemi, mund të bëhet mjet shëlbimi ose pengesë në rrugën tonë drejt mbretërisë qiellore e se dashuria jonë për Zotin duket në gjërat e vogla, të përditshme.

Të shtunën më 21 shtator, sipas kalendarit bie festa e shën Mateut, apostull e ungjilltar. Liturgjia e ditës na kujton se ndjekja e Zotit përjashton çdo kompromis. Në se pranon ta ndjekësh Krishtin, duhet të heqësh dorë nga gjithçka tjetër. E atëherë do të vërejmë me gëzim se që në këtë jetë realiteti ynë nis të ndryshojë e zemra nis të na rrahë me ritmin e Zemrës së Zotit.

Të dielën e ardhshme më 22 shtator, Kisha do të kremtojë të dielën e 25-të gjatë vitit kishtar, e gjithnjë më 22 shtator kalendari përkujtohen edhe shën Mauricion me shokë, ushtarë e martirë. Përmes Ungjillit të kësaj së diele, Jezusi na mëson si duhet të përdorimin pasurinë materiale. Kush është rob i pasurisë nuk mund të jetë besnik ndaj detyrave të veta të krishtera. Të mirat dhe pasurinë duhet të dimë t’i përdorim me urti, bujari, liri e shkëputje.

15 shtator 2019, 09:08