Kërko

Vatican News
Dom Zef Shestani Dom Zef Shestani 

Dom Zef Shestani: "O im bir, o djalë i ri"

Kjo poezi, e krijuar dhe e muzikuar nga Dom Zef Shestani, është një nga më të njohurat ndërmjet shumë lirikave të tjera, të shpërndara nëpër revista a të humbura bashkë me arkivin e Meshtarit, që mbetet gjithnjë mërgimtar…Histori më vete, edhe përpjekja për ta rikthyer në atë Atdhe, të cilit i këndoi me kaq zjarr zemre!

O im bir, o djalë i ri

Teksti e muzika nga Dom Zef Shestani:

O im bir o djalë i ri,

Që je bâ fli për Shqipni!

Për Shqipni t’pat rritun nana,

Mos me t’ngja kush n’kapidana!

Të bardh’çasin paska pritë

Jote amë  - o - në këtë ditë:

Djali im ramë për Atdhè

Nuk ka vdèkë, por sot ka lè!

O im bir o djal i ri

Thueja kangës t’asaj liri

Qi t’pat msuem nana jote

Tu’ t’përkundë kur ty ta k’ndote.

Thueja kangës n’at za që kè;

Sa ta nxajë mosha e rè

Se si vdekë ke për Shqipni

Se si shkri je për liri!

O im bir o djalë i ri

Nana jote nuk mban zi,

Nuk mban zi as s’do t’vajtojë

Porsi n’darsëm do t’këndoj!

Sot ke marrë nji nuse t’rè

Nuse t’rè: t’bukren mbi dhè;

Sot je dhandërr ndër t’t’ù shokë

Si ma i lumi në kët tokë!

O im bir o djalë i ri,

Qi s’durove robëni,

robëni as flamur tjeter,

fàsh’ as hyll mbi flamur t’vjeter!

Ti ja bâne nan’s nji bè,

P’r’i kët qiell e p’r’i ket dhè,

P’r’i kët flamur kuq e zi,

Nanë do t’vdes-o per Shqipni.

O im bir o djalë i ri

T’rriti nana hýll n’djelmi

Hýll n’djelmi e trim si zana

Djal nishan ndër djelm nishana!

T’i kam mblue sot me Flàmur

Dymb’dhet’ plumbat në krahnuer

Për m’ia ba t’rivet dishmi

Se s’vdes, kush vdes për Shqipni!

15 mars 2019, 12:03