Vatican News
 Rinia për udhë drejt Panamasë Rinia për udhë drejt Panamasë  (AFP or licensors)

DBR Panama: parashikohen 200 mijë të rinj. Gjithçka, gati për arritjen e Papës

Giancarlo Candenedo, zëdhënës i komisionit organizativ të DBR-së, në mikrofonin e Radio Vatikanit Italia, pohon: “Me përgatitjet po merret i gjithë episkopati i Amerikën Qendrore. Edhe qeveria po e ndihmon Kishën”.

R. SH. - Vatikan

Ja numrat zyrtarë të Ditës XXXIV Botërore të Rinisë, që do të mbahet në Panama më 22 deri më 27 janarin e ardhshëm: më se 37 mijë të rinj janë regjistruar tashmë, 167 mijë të tjerë do ta bëjnë këtë orët e ardhshme. Gjithsejt mendohet se do të jenë më se 200 mijë të rinj e të reja, që do të nisen drejt Panamasë, nga 155 vende të botës. Pa harruar njëmijë të rinj autoktonë, nga të pesë kontinentet, të cilët do të marrin pjesë në Ditën e tyre Botërore të Rinisë (që do të nisë tri ditë përpara, nga 16 deri më 19 janar) e, pastaj, do të bashkohen me të rinjtë e tjerë të Ditës së madhe të Panamasë, për të përqafuar Papën Françesku, që do të arrijë në kryeqytetin  e vendit mikpritës të Amerikës Qendrore  më 23 janar.

Ngjarje e përgatitur në dritën e lutjes

Të dhënat për ngjarjen e madhe, natyrisht në ndryshim e sipër, jepen nga Giancarlo Candanedo, zëdhënës DBR-së. Drejtpëdrejt nga Panamaja, shpjegon se numrat janë të rëndësishëm, por jo më shumë sesa lutja. “Si po përgatitemi? Mbi të gjitha, duke u lutur. Nuk mund të harrojmë se kjo është sfidë shumë e madhe për një komb të vogël, si yni. Ati i Shenjtë deshi t’ia ngarkojë këtë përgjegjësi jo vetëm Panamasë, por mbarë Amerikës Qendrore dhe gjithë episkopatit. Nuk mund ta zhgënjejmë!”

Edhe qeveria po i shpërvjel mëngët, për të mos i lënë ipeshkvijtë vetëm.   Candanedo nënvizon: “Qeveria, për herë të parë në historinë e DBR-ve, krijoi një strukturë administrative për të na ndihmuar në organizimin e ngjarjes së madhe. Na e lehtësoi barrën. Kjo është ndihmë për Kishën”.

Gjithçka, gati për arritjen e Papës

Shumë energji iu kushtuan edhe përgatitjes për pritjen e Papës Françesku. Në frontin e sigurisë dhe të etapave të programit, tashmë gjithçka është gati. “Natyrisht! - pohon Giancarlo Candanedo - Të dielën e kaluar i treguam publikut papamobilin e realizuar nga një grup panamezësh të qyetetit. Çdo gur është tashmë gati për t’u vendosur në atë, që do të jetë mozaiku madhështor i përfaqësuesve të rinisë botërore, mbledhur këtu, mes nesh.

Pastaj Giancarlo njofton edhe një risi: në kit-in e shtegtarit do të jetë edhe  rruzarja, përgatitur nga familjet e varfëra të Betlehemit. Një milion e gjysëm rruzare, do të kalojnë nga duar të varfëra, në duar rinore. Rruzare për t’u ruajtur gjithë jetën!

Të mos harrojmë: tashmë Dita e madhe rinore mund të ndiqet nga të katër anët e Globit, aq sa të duket sikur në të merr pjesë, simbolikisht, i gjithë njerëzimi që, tek të rinjtë, shikon ardhmërinë e vet!

09 janar 2019, 14:48