Cerca

Vatican News
 Papa Françesku takohet me Konferencën ipeshkvnore të Kroacisë, në Vizitë ad Limina Apostolorum Papa Françesku takohet me Konferencën ipeshkvnore të Kroacisë, në Vizitë ad Limina Apostolorum 

Imzot Devčiċ: Papa i priti ipeshkvijtë e Kroacisë si atë

Baritoria rinore dhe emigracioni, ishin ndërmjet çështjeve kryesore, që u prekën gjatë vizitës ad Limina të Konferencës ipeshkvnore kroate të 12 nëntorit. Kryeipeshkvi i Rijekës: “Ne nuk jemi ishull!”.

R. SH. - Vatikan

“Ishte takim i atit me bijtë. Kjo, atmosfera. Ati i Shenjtë na inkurajoi e ne e njoftuam për situatën e Kishës në Kroaci. Gjithçka u zhvillua në një atmosferë pa tensione”- kështu e tregon imzot Ivan Devčiċ, kryeipeshkëv i Rijekës, takimin e së hënës së kaluar të Konferencës së ipeshkvijve kroatë, në vizitë ad Limina me Papën.

Të rinjtë dhe familja

Papa Françesku është njeri i madh e, kur erdhëm, na ftoi të flasim të gjithë pa kurrfarë tensioni, as frike - vijoi prelati - i pranishëm, së bashku me ipeshkvijtë e tjerë kroatë, në një takim të Dikasterit për Komunikimin. Imzot Devčiċ preku, së bashku me ipeshkvijtë e tjerë, problemet aktuale të jetës së Kishës kroate: “baritoria e të rinjve është çështja më e rëndësishme për ne, përveç punës baritore me familjen” - theksoi.

Identiteti katolik dhe evropian

“Ne nuk jemi ishull” - saktësoi imzot Devčiċ, duke kujtuar sa ndikimin e madh të fesë katolike mbi identitetin kombëtar, aq edhe përkatësinë e Kroacisë në Bashkimin Evropian, në të cilin bën pjesë që në vitin 2013, si vendi i 28-të anëtar. “Ne jemi shumë të kënaqur e të lumtur  që i përkasim Bashkimit Evropian - pohoi - nuk jemi ende në zonën Schengen, por jemi kufi i jashtën i BE-së

Emigracioni

Ndërmjet çështjeve për t’u përballuar, është edhe ajo e “udhës ballkanike”, ndjekur nga emigrantët për të arritur në vendet e Bashkimit. “Ne e kemi përvojën e emigracionit, sepse gjatë luftës në pjesët perëndimore të Kroacisë, kishte shumë emigrantë nga Bosnja e edhe nga pjesa lindore e Kroacisë, më të goditurat nga konflikti. Tek ne emigrantët mirëpriten - përfundoi kryeipeshkvi i Rijekës - por duhet të dimë kush janë, sepse tani emigrantët vijnë pa dokumente e vendi ka detyrim ndaj gjithë Bashkimit e duhet t’i ruajë mirë kufijtë”.

16 nëntor 2018, 16:24