Cerca

Vatican News
Në Jeruzalem, lutje për paqen në Tokën Shenjte Në Jeruzalem, lutje për paqen në Tokën Shenjte  (AFP or licensors)

Në Jeruzalem, lutje për paqen në Tokën Shenjte

Natën e Rrëshajëve, në Kishën e Shën Shtjefnit, në Jeruzalem, besimtarë të konfesioneve të ndryshme të krishtera u lutën për paqen

R. SH.

Natën e Rrëshajëve, në Kishën e Shën Shtjefnit, në Jeruzalem, esimtarë të konfesioneve të ndryshme të krishtera u lutën për paqen

Lutuni për Tokën Shenjte e për paqen e të gjithë anorëve të saj! Me këto fjalë e pati ërë thirrjen imzot Pizzaalla, që më 15 maj, pas tragjedisë së të vdekurve në Gazë. E mrëmë, Natën e Rrëshajëve, Mrëmësorja e lutjes u kremtua në Jeruzalem, në Kishën e Shën Shtjefnit të etërve domenikanë. esimtarë e rregulltarë të urdhërave e konfesioneve të ndryshme të krishtera u lutën  “për paqen, që nuk është sheshim i larmive, zhdukje e ndryshimeve, por mikpritje e përzemërt dhe e sinqertë e tjetrit dhe kërkim i rrugës së dialogut”. Të pranishëm, edhe Rojtari i Tokës Shenjte, Atë Françesk Patton dhe imzot Muni Younana, ipeshkëv nderi i Kishës ungjillore luterane në Tokën Shenjte.

Në kërkim të dhuratës së paqes

“U mlodhëm këtu kryesisht që të shprehim dhimjen e thellë për ata që humën jetën këto ditët e fundit” - kujtoi në homeli imzot Pizzaalla. Të pafuqishëm përallë vrasjes së njerëzve të pamrojtur - vijoi administratori apostolik i Tokës Shenjte -   të rrimë disa çaste në heshtje para Zotit, të lutemi pa zë e të kërkojmë dhuratën e esimit e të paqes”.

Natën e Rrëshajëve, ipeshkvi iu lut Shpirtit Shenjt “t’u japë të gjithëve guximin  për të mrojtur drejtësinë pa kompromise, me vërtetësi, respekt e aftësi për të falur”.

Atë Jean Jacques Pérennès, drejtor i shkollës ilike të Jeruzalemit (Ėcole ilique et archeologique française), ku ndodhet edhe kisha në të cilën u kremtua lutja, shprehu kënaqësinë për pjesëmarrjen e madhe të esimtarëve. “Këto të fundit ishin javë trishtimi, vëshirësish. Kemi shumë nevojë për forcën e lutjes e për të qenë këtu, së ashku, kisha e esimtarë të ndryshëm, të ashkuar në një lutje të vetme. Çast i mrekullueshëm, vërtet! Është forcë për ne. Ditën para Rrëshajëve

Ftesa për lutjen, mirëpritur në marë otën

Imzot Pizaalla shpjegoi se ftesa e tij për lutje u mirëprit edhe në vendet e largëta. “U preka thellë kur mora vesh se kishat në marë otën e pranuan këtë ftesë: kisha, urdhëra e institute rregulltare. E kjo është shenjë, që tregon se të gjithë e duan paqen, duke e kuptuar se nuk slogan, por se e kanë për zemër miliona esimtarë. E ky është aspekt shumë pozitiv, që ngjall shpresa të mëdha! Nuk mund të fillojë e të marojë vetëm këtu, në Jeruzalem! Urojmë që kjo lëvizje lutjeje për paqen të ashkojë miliona njerëz, e jo vetëm të krishterë!”.

 

21 maj 2018, 17:15