Kërko

sant'Agostino sant'Agostino

Mendime të Shën Agostinit, me vlerë për të gjitha kohët

Të njihemi me disa mendime të Shën Agostinit, me vlerë për të gjitha kohët, për të gjitha mendjet, për të gjitha zemrat!

R. SH. - Vatikan

Bota është si libër e kush nuk shtegton, njeh vetëm një faqe të saj. Duke e njohur, njohim Zotin. Që nuk mund të mos na bëjë për vete. Na bën për vete, o Zot, e zemra jonë nuk gjen paqe, derisa të pushojë në Ty. E di se duhet të të duam, që ti të na afrohesh, se duhet të jemi pranë teje, që ti të banosh në shpirtin tonë. Duke e ditur se të besosh, do të thotë të prekësh me zemër! E të ndjesh me ndërgjegje. Sepse, o njeri, ti mund të ikësh nga gjithçka, po kurrë nga ndërgjegjja jote. Nga zemra jote. Një zemër e madhe është më e mirë se një kokë e madhe. Të mëson të dhurosh. E ta kuptosh se e ke humbur, atë që nuk e dhurove. E se fjalët nuk u shpikën, që njeriu të gënjejë njeriun, por që secili t’ia kalojë tjetrit mirësinë e mendimeve të veta.

Dëshron të jesh i madh? Hapi i parë është të bëhesh i vogël! E kur ecën me këtë hap, do të duash me të vërtetë gjithçka, paqen në radhë të parë. E kush e do me të vërtetë paqen, do edhe armiqtë e paqes!

Nëse mundesh, kupto; nëse nuk mundesh, beso! Beso në Zotin, që unë e  gjeta tepër vonë.

Tepër vonë, të njoha, Bukuri kaq e lashtë, e kaq e re, vonë të desha. Po, sepse ti ishe brenda meje e unë, jashtë: aty të kërkoja. Ishe me mua, po unë nuk isha me ty. Më thërrisje e britma jote m’i hapi veshët… të shijova e tani kam uri e etje për Ty: më preke e përvëlohem nga dëshira për paqen tënde!

(Marrë nga interneti: “Fraza, citime, aforizma dhe mendime të Shën Agostinit”.)

28 gusht 2022, 11:54