Kërko

Vatican News
Terrorizëm në Afganistan Terrorizëm në Afganistan  (AFP or licensors)

Dita Ndërkombëtare kushtuar viktimave të terrorizmit

Themeluar në vitin 2018, Dita Ndërkombëtare kushtuar viktimave të terrorizmit kremtohet çdo 21 gusht. OKB-ja e fton bashkësinë botërore ta ketë mirë parasysh.

R.SH. - Vatikan

Asambleja e Përgjithshme e OKB-së, me rezolutën 72/165, vendosi para dy vitesh ta shpallë 21 gushtin, Ditë Ndërkombëtare për të përkujtuar e për të nderuar viktimat e terrorizmit. Synimi nuk është vetëm nderimi i viktimave, por edhe përkrahja e të gjithë atyre, që kanë mbijetuar nga terrorizmi, duke promovuar të drejtat e njeriut dhe liritë e tyre themelore.

Mesazhi i Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së

         “Terrorizmi, në të gjitha format dhe shfaqjet e tij, mbetet sfidë globale, që u shkakton dëme të përhershme njerëzve, familjeve dhe bashkësive. Këto shenja plagësh janë të thella e, megjithëse mund të veniten me kalimin e kohës, nuk zhduken kurrë”. Kështu shkruan Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres, në Mesazhin e tij për Ditën e sotme. “Kjo Ditë Ndërkombëtare na kujton se, për shumë kohë pas një sulmi, viktimat vazhdojnë të luftojnë kundër pasojave. Viktimat dhe të mbijetuarit në mbarë botën – lexohet në mesazh - duhet të kenë mundësinë ta marrin veten përmes drejtësisë dhe masave mbështetëse”. “Përkrahja e viktimave të terrorizmit - shkruan Guterres - është një nga mënyrat për të marrë përsipër përgjegjësinë e mbrojtjes së të drejtave të tyre dhe të humanitetit tonë të përbashkët. Duke i dëgjuar, mund të mësojmë shumë rreth mënyrës më të mirë për t’i bashkuar komunitetet tona kundër terrorizmit”.

Strategjia globale e Kombeve të Bashkuara

         Strategjia globale e Kombeve të Bashkuara kundër terrorizmit, e miratuar nga Asambleja e përgjithshme më 8 shtator 2006, parashikon forcimin e aftësisë së OKB-së për të parandaluar konfliktet, për të ndërmjetësuar, për t’i nxitur palët të ulen në tryezën e bisedimeve, për të ruajtur dhe konsoliduar paqen. Tema kryesore e këtij edicioni të dytë ka të bëjë me aftësinë ripërtëritëse të viktimave dhe të familjeve të tyre. Është një reflektim mbi udhën e bërë për ta kapërcyer përvojën e tyre të dhimbshme e për t’u shëruar shpirtërisht; është edhe një përpjekje e përbashkët për të forcuar strategjitë në luftën kundër terrorizmit. Sot, Guterres përuron në Nju Jork, në Pallatin e Qelqit, një ekspozitë fotografike, organizuar nga Zyra e Kombeve të Bashkuara për Luftën kundër Terrorizmit (UNOCT) dhe nga Grupi i Miqve të Viktimave. Përbëhet nga dëshmitë dhe historitë, që tregojnë udhën personale përballuar nga këta njerëz, rilindjen e atyre, që kanë kaluar nëpër këtë përvojë të hidhur e tepër të dhimbshme.

21 gusht 2019, 15:31