Пребарување

Vatican News
Папата Фрањо на Пепелница Папата Фрањо на Пепелница  (Vatican Media)

Светиот Престол издаде регулативи за обредот пепелење за време на пандемијата

На 12 јануари 2021 година, Конгрегацијата за Свети Тајни и богослужби ги објави прописите за пепелење на Чиста Среда – Пепелница и која за време на пандемијата ќе биде „без зборови и без допири“. Оваа година постот според западниот обред започнува на 17 февруари.

Со оглед на малиот број на пријавени посетители за наредните денови, нема да постои ризик од инфекција со коронавирус - истакна Јата. Иако онлајн понудата на Ватиканските музеи во последните месеци бележи голем пораст на посетители „сепак би било убаво повторно да ги отвориме нашите колекции за јавноста“ - рече таа, истакнувајќи дека тоа зависи од одлуката на италијанската влада која даде најава за отворање на музеите во регионот со низок ризик за ширење на заразата со коронавирусот.

Ватиканските музеи беа затворени од март до јуни, кога се отворија со строги епидемиолошки мерки и значително намален број посетители. Тие беа затворени повторно во ноември поради состојбата со пандемија.

15 јануари 2021, 09:50