Пребарување

Vatican News
2021.02.18 Missoes, Gesuiti, Brasile, Autore: José Roberto de Oliveira

Папата ги повика Бразилците да се обединат во борбата против пандемијата

Во пораката по повод акцијата во постот на Бразилската бискупска конференција против потрошувачката и себичноста, објавена на 17 февруари, папата Фрањо го повика бразилскиот народ на единство и соработка во борбата против ширењето на коронавирусот.

Мора да ја победиме пандемијата и тоа можеме да го сториме само со надминување на поделбите - рече Папата. Најлошо би било по кризата да се продолжи со грозната потрошувачка и нови форми на себичност. Постот е драгоцено време за преобраќање, за промена на целта во обновената култура на дијалог, кој ќе го победи нарцизмот и ќе искаже добредојде на другите - рече Папата.

Бразил, со повеќе од 200 милиони жители, посебно тешко е погоден од пандемијата на коронавирусот, а досега се заразени повеќе од 10 милиони луѓе, а починати се 240.000 лица.

 

19 февруари 2021, 09:04