Vatican News
Папата повика на почит кон дедовците и бабите Папата повика на почит кон дедовците и бабите  (ANSA)

Папата повика на почит кон дедовците и бабите

По завршувањето на молитвата Ангел Господов на 26 јулли 2020 година на плоштадот Свти Петар во Ватикан папата Фрањо повика да внимаваме на нашите сопствени корени, посебно на нашите дедовци и баби.

„На литургискиот спомен свети Јоаким и Ана Исусовите дедо и баба, ги повикувам младите да направат гест на нежност кон постарите лица, посебно оние кои се осамени во своите домови и еста во кои престојуваат, ние кои со месеци ги немаат видено своите сакани.

Драги млади, секоја од тие стари лица е вашиот дедо и баба. Не ги оставајте сами! Употребете ја волшебноста на љубовта, јавете им се телефонски, упатете им видео повик, пратете им порака, слушајте ги и таму каде тоа е можно земајќи ги во предвид здравствените мерки, појдете и посетети ги. Пратете им прегратка. Тие се вашите корени. Стебло отргнато од своите корени не расте, де дава свет и плодови. Затоа е важно да бидете споени и поврзани со сопствените корени. „Расцветаниот цвет кој го дава стеблото доаѓа од она што се крие под земјата“ – вели еден поет од мојата татковина. Затоа ве повикувам, за еден голем аплауз за вaшите баби и дедовци.“

Потоа папата Фрањо зборуваше за ситауцијиата во Донбас, при што рече: Дознав дека членовите на Трилатералната контакт група неодамна во Минск донесе одлука за стапување на сила новиот прекин на огнот, кој се однесува на подрачјето Донбас. Додека се заблагодарувам на овој знак за добра волја кој има за цел повторно да се врати многу посакуваниот мир во тие напатени краеви, се молам она што е договорено конечно да се спроведе на дело, исто така со ефикасен процес на разоружување и деминирање. Тоа е единствениот начин да повторно да се воспостави довербата и да се постават темели за многу потребното и од тамошното население долго посакуваното помирување. 

27 јули 2020, 12:50