Cerca

Vatican News
Папата повика на молитва за Судан Папата повика на молитва за Судан  (Vatican Media )

Во пладневиот говор папата Фрањо повика на молитва за Судан

Да молиме за тој народ, како би запрело насилството и преку дијалог да се бара заедничкото добро

Вчера во Краков, Полска е одржана благодарна свеченост за потврдата да чествува блажениот Михал Гидроиц, на која учествуваа полски и литвански епископи – рече папата Фрањо на 9 јуни, пред молитвата Ангел Господов и истакна: Тој настан ги поттикнува Полјаците и Литванците да ги зајакнат своите врски во знакот на верата и почитувањето на блажениот Михал, кој живеел во петнаесетиот век во Краков како пример за понизност и евангелска љубов.

Вестите кои овие денови ги примаме од Судан предизвикуваат тага и загриженост – рече Папата и апелираше: Да молиме за тој народ како би запрело насилството и преку дијалог да се бара заедничкото добро.

На крајот Светиот Отец ги поздрави поклониците кои учествуваа на прославата на празникот Духовден и ги охрабри послушно да се отворат за делувањето на Светиот Дух, сведочејќи во светот, во различноста на харизмата, слика за братство и заедништво.

10 јуни 2019, 14:07