Пошук

Кардынал П'етра Паралін падчас святой Імшы за мір ва Украіне Кардынал П'етра Паралін падчас святой Імшы за мір ва Украіне 

Кардынал Паралін: няхай змучаная Украіна стане квітнеючым садам

Дзяржаўны сакратар Яго Святасці Папы ўзначаліў святую Імшу ў інтэнцыі міру ва Украіне і з нагоды 30-годдзя дыпламатычных стасункаў паміж Украінай і Святым Пасадам.

Аляксандр Панчанка – Vatican News

“Бог не кажа нам скарацца перад несправядлівасцю”, - сказаў кардынал П’етра Паралін у сваёй гаміліі падчас эўхарыстычнай цэлебрацыі, якую вечарам 17 лістапада 2022 года ўзначаліў у рымскай базыліцы Санта-Марыя-Маджорэ. У літургіі бралі ўдзел таксама некаторыя іерархі Рымскай курыі, біскупы, святары, кансэкраваныя асобы, вернікі лацінскага і ўсходняга абрадаў з Украіны і іншых краін, прадстаўнікі каля 70-ці дыпламатычных місій.

Дзяржсакратар заклікаў “не паддавацца спакусе расчаравання і роспачы” перад абліччам амаль дзевяці месяцаў вайны, якая ператварыла частку Украіны ў руіну – пустую, поўную развалін і ахутаную цемрай. Спасылаючыся на словы прарока Ісаі, ён звярнуў увагу на тое, што Божы чалавек бачыць шлях да аздараўлення, да адбудовы: пустыня стане садам, які ў сваю чаргу ператворыцца ў густы лес.

Іерарх заахвоціў прасіць Пана Бога, “каб спаслаў Свайго Духа і вызваліў чалавецтва ад бедстваў узброеных канфліктаў”. Насамрэч, Бог хоча, каб усе жылі ў згодзе, не знішчаючы адзін аднаго, але дапамагаючы адзін аднаму ўзрастаць. Ён падкрэсліў, што жаданнем Бога з’яўляецца “сапраўднае агульначалавечае братэрства”.

“Памолімся Богу, каб змучаная Украіна зноў ператварылася з пустыні ў квітнеючы сад”, - сказаў кардынал Паралін. Пры гэтым ён заўважыў, што “калі Пан просіць нас падставіць другую шчаку, Ён не просіць скарацца перад несправядлівасцю”.

Іерарх некалькі разоў падкрэсліваў неабходнасць “справядлівасці і міру” ва Украіне і ва ўсіх краінах свету, пацярпелых ад вайны. Але “калі абарона ад знешняга зла апраўданая, неабходна таксама ўнутраная абарона ад нянавісці і жадання помсты”, - адзначыў ён.

Кардынал Паралін нагадаў, што Бог “не просіць нас рабіць тое, што з’яўляецца несправядлівым або немагчымым”, але заахвочвае нас “супрацоўнічаць з Ім у чыненні дабра”. Таму важна верыць у магчымасць міру, “нават пустыня мае права на надзею”, - заключыў Дзяржсакратар, спасылаючыся на літургічныя чытанні.
 

18 лістапада 2022, 09:27